Η Σημασία της Πιστοποίησης Λογοθεραπείας

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τους λογοθεραπευτές ως ένα επάγγελμα που ειδικεύεται μόνο στη διδασκαλία της ακριβούς παραγωγής ήχων ομιλίας σε λέξεις, φράσεις, προτάσεις και συνομιλίες. Ενώ η θεραπεία άρθρωσης είναι μια πτυχή της λογοθεραπείας, αυτή δεν είναι τα μόνα καθήκοντα και οι ευθύνες ενός λογοθεραπευτή με λίγα λόγια.

Πρώτα απ ‘όλα, η σωστή ορολογία είναι ο Παθολόγος Λόγου, που ιδρύθηκε από την American-Speech-Language-Hearing Association. Ωστόσο, ο λογοθεραπευτής και ο λογοθεραπευτής χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Ίσως είναι πιο εύκολο να πούμε το τελευταίο από τα δύο παρά τον πρώτο τίτλο.

Πολλοί άνθρωποι δεν βλέπουν ή δεν κατανοούν τη σημασία της θεραπείας άρθρωσης. Η εκμάθηση να ακούει και να παράγει μεμονωμένους ήχους-φωνήματα είναι ζωτικής σημασίας συστατικά για την επίτευξη καλών φωνολογικών δεξιοτήτων, αυτές οι δεξιότητες είναι μουσικοκινητικη περιστερι πιο σημαντικές για την εκμάθηση της ανάγνωσης. Η φωνητική επίγνωση και οι φωνολογικές δεξιότητες είναι απαραίτητα εργαλεία στον γραμματισμό και τη γλώσσα. Η μικρότερη μονάδα μιας λέξης, που είναι ήχος, αλλάζει τη σημασία της λέξης. Εάν ένα παιδί δεν ακούει ή δεν μπορεί να ακούσει ή να πει ήχους σωστά, μπορεί να δυσκολευτεί στις ακαδημαϊκές του δεξιότητες. Το παιδί μπορεί να παρουσιάσει δυσκολία στην εκμάθηση της ορθογραφίας και των ήχων για να σχηματίσει μια λέξη. Σε αυτήν την περίπτωση, η άρθρωση μπορεί να δικαιολογείται για να βοηθήσει το παιδί να ενισχύσει τις απαραίτητες δεξιότητες που απαιτούνται για τον αναδυόμενο αλφαβητισμό ή να κατακτήσει τις δεξιότητες γραμματισμού. Επομένως, η θεραπεία άρθρωσης είναι πολύ πολύτιμη για έναν αρχάριο αναγνώστη που μπορεί να δυσκολεύεται να παράγει ήχους με λέξεις. Επιπλέον, η θεραπεία άρθρωσης δεν στοχεύει μόνο στη βελτίωση των δεξιοτήτων ομιλίας του παιδιού, ώστε να μπορεί να εκφράσει αποτελεσματικά τις «ανάγκες», τα «θέλω» και τις «ιδέες» του μέσα στο περιβάλλον του. Η θεραπεία άρθρωσης/ η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης επικοινωνίας, καθώς μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική ικανότητα του παιδιού, καθιστώντας τα πιο ενήμερα για διάφορα γλωσσικά στοιχεία, εκτός από την ορθογραφία, την ανάγνωση και τη γραφή.

Οι περισσότεροι λογοθεραπευτές στοχεύουν στη βελτίωση των αναπτυξιακών ήχων που είναι κατάλληλοι για την ηλικία κατά λάθος σε τουλάχιστον 90% ακρίβεια. Γνωρίζουμε ότι κανείς δεν μιλάει τέλεια (ένας στόχος που τίθεται με ακρίβεια 100% θα ήταν γελοίος), αλλά η τέλεια εξάσκηση σας βοηθά να σας φέρουμε κοντά και αυτός είναι ο λόγος που στοχεύουμε στην ακρίβεια 90%. Ένας λογοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μεγιστοποιήσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες για να επικοινωνούν αποτελεσματικά μέσα στο περιβάλλον τους. Ο δημιουργός του σύμπαντος μας δημιούργησε κατ’ εικόνα Του και αν είναι τέλειος, θα πρέπει να στοχεύουμε να είμαστε κοντά στο τέλειο σε ό,τι κάνουμε.

Οι πιθανότητες είναι, όταν κάποιος σας λέει ότι το παιδί του είναι σε λογοθεραπεία. Το παιδί λαμβάνει περισσότερες υπηρεσίες αποκατάστασης από ομιλία. Το παιδί θα μπορούσε να βρίσκεται σε θεραπεία για ένα από τα ακόλουθα προβλήματα: απραξία της ομιλίας (ασυντονισμός των μυών της ομιλίας), διαταραχή ευχέρειας/τραύλισμα/ακαταστασία, διαταραχή φωνής, ADHD/ADD, δυσφαγία (δυσκολία κατάποσης) κ.λπ. Τα προβλήματα και οι διαταραχές που αναφέρονται μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση άρθρωσης του παιδιού.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τις δεξιότητες άρθρωσης του παιδιού σας; Σύμφωνα με τους Charles Van Riper και Robert L. Erickson, θα πρέπει να ανησυχείτε όταν «η ομιλία είναι εξασθενημένη και αποκλίνει τόσο πολύ από την ομιλία άλλων ανθρώπων που (1) τραβάει την προσοχή στον εαυτό του, (2) παρεμβαίνει στην επικοινωνία ή (3 ) προκαλεί στενοχώρια στον ομιλητή ή στον ακροατή». (Charles Van Riper and Rober L. Erickson, 1996).

Η λογοθεραπεία είναι κάτι περισσότερο από ήχους με λέξεις!

Η Cynthia Willis, M.Ed., CCC-SLP, είναι παθολόγος ομιλίας με άδεια στην Πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας και εθνικά πιστοποιημένη από την Αμερικανική Ένωση Ομιλίας-Γλώσσας-Ακοής (ASHA).

Written by